Suptilnosti U Posluživanju Vina

Video: Suptilnosti U Posluživanju Vina

Video: Suptilnosti U Posluživanju Vina
Video: Došla je sezona ribolova Savjeti za kuhanje ribe i ukusni recepti od ribljeg umaka uz kuhara Ferhata 2024, Septembar
Suptilnosti U Posluživanju Vina
Suptilnosti U Posluživanju Vina
Anonim

Kada poslužujete vino gostima, slijedite neke suptilnosti da biste stekli utisak da imate znanje profesionalnog sommeliera. Njegova temperatura je vrlo važna prilikom posluživanja vina.

Na primjer, suha bijela vina trebala bi imati temperaturu od 8-10 stepeni Celzijusa, a bijela jaka vina - oko 10-12 stepeni. Svjetlocrvena vina su predivna kada im temperatura iznosi 14-16 stepeni, a jaka crvena vina - 16-18 stepeni.

Bolje je poslužiti vino koje je nekoliko stepeni hladnije nego ubiti želju gostiju da piju iz njega poslužujući ga toplo kao kompot. Prehladno vino će se zagrijati u čaši, a prevruće će pokazati samo svoje nedostatke.

Nikada ne ostavljajte bocu bijelog vina u hladnjaku duže od 48 sati. Crveno vino nemojte hladiti u ledu ili u hladnjaku. Takav postupak može se primijeniti samo na bijelo vino.

Vinu nemojte nuditi led, on ide uz potpuno drugačija pića. Za razliku od jela koja se gostima moraju servirati s lijeve strane, vino se toči s desne.

U restoranima se poštuje pravilo ako je vino preskupo ili staro, da bi se naglas izgovorila marka i godina. Za vrijeme prijateljske večere domaćin je onaj koji toči vino gostima.

Suptilnosti u posluživanju vina
Suptilnosti u posluživanju vina

To se radi samo ako je vino vrlo dobre kakvoće. Inače, svako se natoči. Dok točite vino, boca ne smije dodirivati rub čaše.

Same čaše ne bi trebale biti potpuno napunjene. Da se stolnjak ne bi zamrljao nakon što se vino natoči, boca se lagano okreće i salva iz grla briše ubrusom, koji se prethodno drži u lijevoj ruci.

Crveno vino služi se u karama, bijelo vino može se ponuditi direktno u bocama jer se ne prelije. Boce se ne stavljaju u košare, već direktno na stol.

Imajte na umu da se bijelo vino uvijek poslužuje prije crvenog. Mladima se služi prije starih, a svjetlima - prije jakih. Ono što je teško kombinirati s aromom dobrog vina je cigaretni dim.

Preporučuje se: