Na Badnjak Je Pšenica Obavezna

Video: Na Badnjak Je Pšenica Obavezna

Video: Na Badnjak Je Pšenica Obavezna
Video: Baja Mali Knindza - Badnjak (BN Music) 2024, Septembar
Na Badnjak Je Pšenica Obavezna
Na Badnjak Je Pšenica Obavezna
Anonim

Za stolom za Badnjak pšenica je obavezna. Pšenica je ritualno jelo za ovaj praznik. Pšenica simbolizira bogatu žetvu, kao i novonastali život, pa se priprema za Badnjak.

Tako se moli dobra žetva za narednu godinu, a rođenje Sina Božjeg takođe se časti. Med se dodaje pšenici jer simbolizira zdravlje i dobar porodični život.

Što je bogatija i obilnija zdjela pšenice, to je veća žetva, kao i dobrobit porodice. Zato bi pšenica trebala biti slatka - kako bi život bio sladak sljedeće godine.

Osim pšenica za Badnjak na stolu mora biti više posnih jela, što mora biti neparan broj. To su punjene paprike grahom, nemasna sarma, pita od bundeve, ošav i druga nemasna jela.

Neka jela mogu se zamijeniti drugima, ali pšenica je obavezan element stola Božić. Svaki član porodice trebao bi probati gazirani kruh i pšenicu.

Kuhana pšenica za Badnjak
Kuhana pšenica za Badnjak

Najlakši recept za pravljenje pšenice Božić pravi se sa 3 šolje pšenice, 100 grama šećera u prahu, dvije šake oraha. Pšenica se opere i kuva dok ne omekša.

Nakon što se pšenica skuha, voda se ne ispušta, a lonac se omota debelim peškirom i ostavi dva sata dok ne nabubri. Zatim se pšenici dodaju sječeni ili mljeveni šećer i orasi.

Po želji pšenici možete dodati cimet i naribanu limunovu ili narančinu koru za egzotičniji ukus.

Zanimljiv recept za pšenicu na Badnjak napravljen je uz pomoć maka i meda. Potrebni proizvodi: 1 šolja pšenice, 100 grama maka, 100 grama oraha, 3 kašike meda, dodatni šećer po ukusu.

Grah se vrlo malo usitni u drvenom malteru s drvenim batom, dodajući malo tople vode da ispusti ljusku graha. Zatim se školjka odvaja cijeđenjem kroz sito i pere.

Pšenica se kuha dok ne omekša. Zasladite sa malo šećera po ukusu. Mak se pasira dok ne pusti sok, doda se med i ta smjesa doda pšenici. Dodajte malo ohlađene prokuhane vode i na kraju dodajte orahe - mlevene ili nasjeckane.

Ovu kolekciju pripremili smo posebno za vas s odabranim provjerenim receptima za Badnjak.

Preporučuje se: