Sredstva Za želiranje

Sadržaj:

Video: Sredstva Za želiranje

Video: Sredstva Za želiranje
Video: LETINA KUHINJA - DŽEM OD KAJSIJA BEZ KONZERVANSA I SREDSTVA ZA ŽELIRANJE / HOMEMADE APRICOT JAM 2024, Septembar
Sredstva Za želiranje
Sredstva Za želiranje
Anonim

Da bi se tečna konzistencija zgusnula od sirove mase marmelada, džemova ili želea, potrebno je sredstvo za želiranje. Komercijalna mreža nudi široku paletu proizvoda: šećer za želiranje, tečno sredstvo za želiranje, želatinu i bezbroj prahova.

Svi sadrže zajednički identičan pektin i voćnu kiselinu, koja se dobiva od jabuka, na primjer. Bez ovog sastojka želiranje nije moguće.

Da li se žele dovoljno gelirao, utvrđuje se brzim ispitivanjem želea. Stavite otprilike kašiku tečnog želea u mali tanjir i ostavite da se ohladi. To vam omogućava da utvrdite je li žele dovoljno gust. Ako nije, dodajte malo gela u lonac, promiješajte i ponovo uzmite uzorak.

Džemovi, marmelade i želei mogu se pripremiti na 2 načina:

Metoda 1 do 1

Odnos šećera i voća je 1: 1, pa otuda i naziv metode. Prednost ove metode je gotovo neograničena trajnost ovako pripremljenih proizvoda. Dovoljno dodan šećer važan je prirodni konzervans. Džemovi se čuvaju zimi, čak i duže bez gubitka kvalitete i boje. Također je važno da se ne dodaju konzervansi.

Metoda 2 do 1

Najvažnija karakteristika ove metode je manja količina šećera, jer se 1 dio šećera dodaje u 2 dijela voća. Za one čiji su žele i džemovi napravljeni metodom 1: 1 slatki ili bi željeli uštedjeti kalorije, ova metoda je moguća - s manje dodavanja šećera koji u potpunosti čuva voćnu aromu. Treba izbjegavati duže periode skladištenja za proizvode tretirane na ovaj način. Još jedna prednost ove metode je sposobnost pravljenja džemova, marmelada i želea u mikrotalasnoj pećnici.

Dodaci voću za dijabetičare

Standardno pripremljeni džemovi neprikladni su za dijabetičare. Na tržištu postoje zamjene za šećer ili ih je najbolje pripremiti bez šećera.

Preporučuje se: