Tajne Ukusnog Domaćeg Mljevenog Mesa

Sadržaj:

Video: Tajne Ukusnog Domaćeg Mljevenog Mesa

Video: Tajne Ukusnog Domaćeg Mljevenog Mesa
Video: Domaće pljeskavice I Ukusne i sočne I Jednostavno i brzo 2024, Septembar
Tajne Ukusnog Domaćeg Mljevenog Mesa
Tajne Ukusnog Domaćeg Mljevenog Mesa
Anonim

Mljeveno meso je osnovno za mnoga naša omiljena jela - od ukusnih polpeta i ćevapa do dodataka špagetama, musaki i punjenom povrću. Međutim, oslanjajući se na mljeveno meso od kupeške, možemo biti razočarani.

Ali da biste sebi pripremili ukusno domaće mljeveno meso, potrebna vam je i vještina. Sastoji se ne samo u odabiru pravih začina, već i u pravim omjerima između kombinacije različitih vrsta mesa, pa čak i u veličini rešetke kroz koju ćemo ga samljeti.

Izbor mesa je takođe izuzetno važan. Domaće mljeveno meso se po ukusu, boji i mirisu prilično razlikuje od gotovog. To je zato što ne sadrži sve aditive koje možete pročitati na etiketi gotovog mljevenog mesa u trgovini.

Mljeveno meso za ukusne polpete sa žara

Ćevapi
Ćevapi

Ako želite pripremiti ukusne mljevene polpete, najprikladnija je isprobana kombinacija svinjetine i govedine. Svinjetina mora biti masna, a govedina mlada. Omjer je 60:30:20, s tim da je zadnji postotak sadržaj slanine.

To je zato što ukusno mljeveno meso ne smije biti ni previše masno ni previše suho, trebalo bi biti sočno, a to se radi prilikom pečenja na roštilju, kada se mast zagrije i kad se otopi dinsta i priprema proteine mesa.

Mljeveno meso za pržene polpete

Pržene polpete
Pržene polpete

Naravno, gore navedeni omjer odnosi se na polpete ili ćevape sa žara. Ako ćete pripremati pržene polpete, bolje je kladiti se na udio od 60 posto nemasne svinjetine do 40 posto govedine. Ovdje ulogu osnovnog pripravka preuzimaju jaja i kruh, koji dodatno osvjetljuju smjesu, kao i ulje u kojem se kuhaju.

Mljeveno meso treba dugo mijesiti i ostaviti da odstoji najmanje 2 sata prije sljedeće faze pripreme.

Mljeveno meso za kobasice

Sudzhuk
Sudzhuk

Kombinacija divljači (svinja), svinjetine i govedine vrlo je dobra za ukusnu kobasicu. Međutim, kada pravite takvu kobasicu, dobro je znati da bi postotak najsušeg mesa (divljači) trebao biti najveći.

Zamrznite mljeveno meso

Mljeveno meso
Mljeveno meso

Imajte na umu da ako odlučite mljeveno meso zamrznuti, nakon odmrzavanja treba ga kuhati cijelo, a ne ponovno zamrzavati. To je proizvod koji mijenja svoj ukus kada se ohladi na nisku temperaturu.

Preporučuje se: