Cijena Uvoznog Voća I Povrća Pada

Video: Cijena Uvoznog Voća I Povrća Pada

Video: Cijena Uvoznog Voća I Povrća Pada
Video: Malina fertodi 4K 2024, Septembar
Cijena Uvoznog Voća I Povrća Pada
Cijena Uvoznog Voća I Povrća Pada
Anonim

U potonjem je uvozno voće i povrće zabilježilo ozbiljan pad vrijednosti. Uvezene breskve i lubenice dvostruko su jeftinije od onih proizvedenih u Bugarskoj.

Podaci Državne komisije za robne berze i tržišta pokazuju da se breskve iz uvoza nude za 0,36 BGN po kilogramu, a one proizvedene u Bugarskoj ili drugoj državi članici EU-a za 0,75 BGN po kilogramu na veliko.

Uvezene lubenice su takođe dvostruko jeftinije od naše proizvodnje. Veleprodajne uvozne lubenice nude se po cijeni od 0,16 BGN po kilogramu, a ostale po cijeni od 0,32 BGN po kilogramu.

U jednoj sedmici i lubenice i breskve zabilježile su ozbiljan pad.

Breskve
Breskve

Stručnjaci ovu razliku objašnjavaju izvoznim subvencijama.

Pad u prošloj sedmici zabilježen je i kod šljiva, čija je cijena pala sa 1,20 BGN po kilogramu na 0,90 BGN po kilogramu.

U slučaju dinja, takođe postoji razlika između uvoznog i drugog voća koje se prodaje na veliko. Prošle sedmice uvezene dinje prodavale su se za 0,65 BGN po kilogramu, a ostale - za 0,75 BGN po kilogramu.

Pala je i cijena grožđa - sa 2,60 BGN za kilogram na 2,20 BGN.

S druge strane, kajsije su zabilježile ozbiljan skok čija je cijena porasla sa 1,53 BGN po kilogramu na 2,30 BGN po kilogramu na veliko.

Jabuke su takođe skuplje. U jednoj sedmici povećali su vrijednosti sa 1,32 BGN po kilogramu na 1,80 BGN.

Krastavci
Krastavci

Trešnje su zadržale svoje veleprodajne cijene od 4 BGN po kilogramu.

Postoji blagi pad naranči i grejpa, koji se nude za 0,80 BGN po kilogramu, odnosno 1,72 BGN za kilogram.

Takođe postoji razlika u cenama uvezenih stakleničkih paradajza koji se nude po ceni od 0,60 BGN po kilogramu u odnosu na one proizvedene u našoj zemlji - 1,53 BGN po kilogramu na veliko.

S druge strane, krastavci su naglo porasli - sa 0,76 leva po kilogramu na 1,62 leva. Kilogram kornišona takođe je skočio za 0,20 BGN za poslednjih nedelju dana.

Cijena svježeg krompira ostaje stabilna - 0,52 leva po kilogramu. Crvena paprika zadržala je i vrijednosti od prošle sedmice - 2,15 leva po kilogramu.

Suprotno tome, salate su poskupjele za 0,20 BGN po komadu.

Preporučuje se: