Kako Raditi Sa Lisnatim Tijestom

Video: Kako Raditi Sa Lisnatim Tijestom

Video: Kako Raditi Sa Lisnatim Tijestom
Video: Lisnato tijesto na2️⃣načina - slani recepti brzo i jednostavno✅💯% 2024, Septembar
Kako Raditi Sa Lisnatim Tijestom
Kako Raditi Sa Lisnatim Tijestom
Anonim

Kao što svi znaju, od mirisnog lisnatog tijesta prave se brojna slana jela i deserti. Kada rad sa lisnatim tijestom međutim, postoje neke suptilnosti. Dobro ih je poznavati kako bismo s njim mogli pripremiti izvrsna jela i deserte.

Kada kupujemo lisnato tijesto, moramo odabrati ono što je jako smrznuto i paket mora biti cjelovit. Ovo će osigurati da bude upotrebljivo.

Lisnato tijesto se odmrzava ne na sobnoj temperaturi, već u hladnjaku. Ostavite ga u hladnjaku preko noći i ujutro će biti spremno za posao. Na taj način odmrznuto tijesto ne postaje premekano i s njim je lakše raditi. Nikada ne odmrzavajte tijesto u mikrovalnoj pećnici! Ako se lisnato tijesto prisilno odmrzne, mi ćemo ga uništiti i neće se moći koristiti.

Jednom odmrznuto lisnato tijesto nije dobro ponovno zamrzavati.

Jednom odmrznuto tijesto ne treba ponovo mijesiti. Takođe nema potrebe za valjanjem. Spremno je za upotrebu.

Pri rezanju lisnatog tijesta dobro je koristiti vrlo oštar nož. Ovo olakšava rezanje, tijesto se ne razvlači nepotrebno i ne lomi se.

Pleh u kojem će se peći sendvič od sendviča ili lisnatog tijesta treba prekriti papirom za pečenje ili lijepo namazati maslacem. Ako se ne koristi papir za pečenje ili maslac, tijesto se može zalijepiti za posudu.

Ako je tokom pripreme jela ili deserta sa lisnatim tijestom nadjev vodeniji, tada se tijesto prvo lagano peče, a zatim se dodaje nadjev.

Za lijepljenje rubova lisnatog tijesta koristi se voda. Rubovi lisnatog tijesta lagano se namažu vodom i čvrsto stisnu da se slijepe. Zalijepljeni na ovaj način neće se skinuti tokom pečenja.

Paddy za pečenje lisnatog tijesta, premazan razmućenim žumanjkom da dobije ugodnu zlatnu boju tokom pečenja.

Kada stavite nadjev, vratite se u rernu da se peče.

Još jedan suptilnost u radu sa lisnatim tijestom je da se peče samo u prethodno zagrijanoj rerni. Pećnica se mora prethodno zagrijati na 200 stepeni. Tava se stavlja da se peče nakon dostizanja ovih stupnjeva, a ne prije.

Preporučuje se: