Tajne Ukusnog Rižota

Video: Tajne Ukusnog Rižota

Video: Tajne Ukusnog Rižota
Video: РИЗОТТО НА ХЭЛЛОУИН. Страшно вкусно 2024, Septembar
Tajne Ukusnog Rižota
Tajne Ukusnog Rižota
Anonim

Malo ljudi ne hvali okus rižota, koji je postao amblem talijanske kuhinje. Postoji bezbroj recepata za njegovu pripremu, ali prije nego što nastavite s njima važno je znati tajne njegove pripreme:

1. Kada kuvate rižoto, najbolje je koristiti talijanske sorte riže i ni u kom slučaju dugozrnate. Na tržištu postoji široka paleta različitih vrsta riže, ali ako slučajno ne pronađete italijansku, odaberite sorte koje su okrugle i ne toliko velike.

2. Najvažnije pravilo prilikom pripreme rižota je da se juha u kojoj će se pirinač dinstati ulijevati postepeno, a ne odjednom. U mnogim receptima, nakon što se riža prži, dodaje se bijelo vino i tek tada se počinje dodavati juha.

3. Prilikom dodavanja juhe u rižoto, pripazite da ste pripremili dovoljno, jer ako ste odabrali talijansku pirinač, omjer između pirinča i tekućine trebao bi biti 1: 3. Dodavanje juhe dolazi samo kada su zrna dobro upila prethodnu tečnost.

4. Ne dozvolite sebi da često mešate rižu. To se radi samo ako se brinete da će izgorjeti i to drvenom lopaticom kako ne bi oštetili cjelovitost zrna.

Ukusan rižoto
Ukusan rižoto

5. Rižoto se uvijek prži na maslinovom ulju ili maslacu, a nikako na ulju. Ne štedite na količini masti kako bi riža tokom prženja dobila karakterističnu boju stakla. Tek tada možete početi dolijevati tečnost, bez obzira koristili vino ili ne.

6. Rižoto se uvijek poslužuje topao. U suprotnom, počet će izgledati kao kaša, a vaši napori da je pripremite bit će potpuno beskorisni.

7. Bez obzira koje proizvode dodajete u rižoto, dobro ih je pripremiti odvojeno kako biste mogli u potpunosti paziti na dinstanje riže. Za štednjakom morate biti oko 18-20 minuta. To je približno vrijeme za koje ćete pripremiti rižoto.

8. Za rižoto možete koristiti juhu od mesa, povrća, gljiva ili ribe, birajući njegov ukus prema onome s čime ćete ga kuhati. Međutim, poželjno je da je juha domaća, a ne gotova.

9. Kad je rižoto potpuno spreman, obavezno ga pospite parmezanom.

Pogledajte i naše prijedloge za neodoljiv rižoto: Rižoto s gljivama i parmezanom, Rižoto s paradajzom, Rižoto sa četiri sira, Rižoto sa kvinojom i gljivama.

Preporučuje se: